Monday, December 6, 2010

...1432H...

Assalamualaikum w.b.t...

Bismillahirrahmanirrahim...

1432 Hijrah bakal muncul... 1 Muharram akan bermula lagi... Tahun baru bg kalendar hijrah..Begitu cepat masa berlalu, namun kemunculan tahun baru hijrah tidaklah se'gah' kedatangn tahun baru 'masihi'... Ngape terjadinye begitu ye?? Cube kome sume pikir??? Ishk3...

Kalau sebut je tahun baru Masihi, penuh la sambutan2 yang meriah.. Bunga api la, pesta itu,pesta ini, azam baru la, diari baru..

Tapi, bila disebut tahun hijrah, yang terfikir dan terbayang di minda umat zaman kini hanyalah cuti umum.. hehe...

Terngiang2 lagi lagu yang femes sampai sekarang :

Hijrah itu pengorbanan...
Hijrah itu perjuangan...
Hijrah itu persaudaraan...
Hijrah membentuk perpaduan...

Bnyak yang tersirat di sebalik lirik itu...
Kesusahan dan pengorbanan Nabi mengembangkan empayar Islam...
Perjuangan Nabi menyebarkan Islam...
Persaudaraan dan perpaduan yang dibentuk oleh Nabi kesan dari peristiwa hijrah...

Namun berapa ramai yang menghargai dan mengambil iktibar dari episod hijrah ini???
Kesulitan yang Nabi hadapi sepanjang peristiwa ini amatlah menyentuh perasaan..Baginda diancam untuk dibunuh, rumah Baginda dikepung dan Baginda terpaksa melalui jalan yang jarang yang dilalui untuk sampai ke Madinah dengan selamat..

Untuk apa?
Untuk UMMAT!!!
Untuk AQIDAH UMMAT!!!

Tapi ummatnya kini bagaimana??
Meninggalkan ajaran Al-Qur'an dan sunnahnya...
Buktinya??
Pergaulan bebasnya, dedah aurat sana sini, keruntuhan moral, Islam liberal, maksiat berleluasa, dan lain2 lah....

Tak percaya???!!!
Kalau begitu, kita adalah orang yang buta hati untuk menilai peradaban umat zaman kini...

tengokla gambar ni sume ye tapi jangan tengok saje, tapi berfikirlah.. Kalau sekarang dah macam ni, tahun depan n tahun seterusnya, gi mana pula aksinya ya?? Hu3...


tokoh Islam Liberal


APA NAK JADI???
INILAH WAJAH2 UMAT ZAMAN SEKARANG...
MEMANG MENYEDIHKAN........(T_T)

Pasti luluh dan tersayatnya hati nabi kita Muhammad melihat aksi dan tingkah laku umat zaman ini.. Umat yang Baginda rindui dan kasihi.... Astaghfirullahal'azhim..........


BANGKITLAH UMAT ISLAM!!!
KEMBALIKAN KEGEMILANGAN ISLAM YANG DULU!!!

BERHIJRAHLAH!!!

BERHIJRAHLAH!!!
BERHIJRAHLAH!!!
DENGAN HIJRAH YANG ALLAH REDHAI...


Bgaimana nak dapat hijrah yang diredhai??
Kuncinya ialah : NIAT YANG IKHLAS KERANA ALLAH dan RASULNYA...

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

"Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu."


Hadis ini diriwayat oleh dua orang Imam Ahli Hadis; Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn Ibrahim ibn al-Mughirah ibn Barzirbah al-Bukhari dan Abu al-Husain Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslimal-Qusyairie al-Naisaburi dalam kitab sahih mereka berdua yang merupakan antara kitab yang paling sahih (Al-Imam al-Bukhari meriwayatkannya pada bahagian awal kitab sahihnya, juga dalam Kitab Iman dan beberapa tempat lain dalam kitab sahihnya.

Menurut keterangan di dalam Kitab Riyadhusshalihin,karangan Imam Nawawi :

Hadith di atas adalah berhubungan erat dengan persoalan niat.Rasulullah s.a.w. mensabdakannya itu ialah kerana di antara para sahabat Nabi s.a.w. sewaktu mengikuti untuk berhijrah dari Makkah ke Madinah, semata-mata sebab terpikat oleh seorang wanita yakni Ummu Qais. Beliau s.a.w. mengetahui maksud orang itu, lalu bersabda sebagaimana di atas. Oleh kerana orang itu memperlihatkan sesuatu yang bertentangan dengan maksud yang terkandung dalam hatinya, meskipun sedemikian itu boleh saja, tetapi sebenarnya tidak patut sekali sebab saat itu sedang dalam suasana yang amat genting dan rumit, maka ditegurlah secara terang-terangan oleh Rasulullah s.a.w.

Bayangkanlah, betapa anehnya orang yang berhijrah dengan tujuan memburu wanita yang ingin dikahwini, sedang sahabat beliau s.a.w. yang lain-lain dengan tujuan menghindarkan diri dari amarah kaum kafir dan musyrik yang masih tetap berkuasa di Makkah, hanya untuk kepentingan penyebaran agama dan keluhuran Kalimatullah. Bukankah tingkah-laku manusia sedemikian itu tidak patut sama-sekali. Jadi oleh sebab niatnya sudah keliru, maka pahala hijrahnyapun kosong. Lain sekali dengan sahabat-sahabat beliau s.a.w. yang dengan keikhlasan hati bersusah payah menempuh jarak yang demikian jauhnya untuk menyelamatkan keyakinan kalbunya, pahalanya pun besar sekali kerana hijrahnya memang dimaksudkan untuk mengharapkan keredhaan Allah dan RasulNya.

Sekalipun datangnya Hadis itu mula-mula tertuju pada manusia yang salah niatnya ketika ia mengikuti hijrah, tetapi sifatnya adalah umum. Para imam mujtahidin berpendapat bahawa sesuatu amal itu dapat sah dan diterima serta dapat dianggap sempurna apabila disertai niat. Niat itu ialah sengaja yang disembunyikan dalam hati, ialah seperti ketika mengambil air sembahyang atau wudhu', mandi, solat dan sebagainya.

Perlu pula kita maklumi bahawa barangsiapa berniat mengerjakan suatu amalan yang bersangkutan dengan ketaatan kepada Allah ia mendapatkan pahala. Demikian pula jikalau seseorang itu berniat hendak melakukan sesuatu yang baik, tetapi tidak jadi dilakukan, maka dalam hal ini orang itupun tetap juga menerima pahala.


Antara pengajaran hadith :

Niat adalah teras segala amalan. Amalan baik mesti disertakan niat yang baik. Amalan yang buruk atau amalan yang baik tetapi dijalankan tidak mengikut aturan syara', tidak membawa apa-apa faedah walaupun dilakukan dengan niat yang baik. Demikian juga amalan baik jika diniatkan bukan kerana Allah, seumpama kerana riya', menunjuk-nunjuk atau kerana suatu tujuan duniawi, maka ia tidak memberikan apa-apa faedah.

Ulama ada berkata: Boleh jadi suatu amalan kecil menjadi besar kerana niat dan suatu amalan yang besar menjadi kecil kerana niat. Sesuatu amalan dibalas berdasarkan niat pelakunya.

Hijrah adalah suatu peristiwa besar dalam lslam di mana umat lslam diperintahkan berhijrah. Sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan RasulNya, dia akan dikurniakan pahala besar, sebaliknya jika kerana dunia atau perempuan, maka dia hanya mendapat apa yang diniatkannya.

Walaupun hijrah sudah tiada lagi, namun hijrah dengan makna meninggalkan maksiat kepada melakukan ketaatan, ia juga dianggap hijrah yang akan dikurniakan pahala.

(Rujukan :Hadith 40, karangan Imam An-Nawawi)Pesanan untuk kita bersama : "Hijrahkan DIRI kita hnya kerana Allah. Walaupun dari sekecil-kecil perkara seperti : nak bangun awal setiap pagi..=) . Perubahan dan penghijrahan itu bukanlah merugikan malah menguntungkan diri kita dan orang lain juga. Untuk menbina khilafah dan empayar Islam, ianya bermula daripada tarbiah dan perubahan individu.. tak percaya?? Cubalah dulu, dan kita akan lihat hasilnya.. (^_^)v..

Lagi satu, jangan lupa baca doa akhir tahun dan doa awal tahun.....

Moga redha Allah dan perlindunganNya sentiasa mengiringi kehidupan kita, amiiin....

Ayuh,berubah dan berHIJRAH!!!...

~wassalam~

4 comments:

محمد حذوان بن حميدان said...

salam maal hijrah..

post kali ini penuh dgn prkongsian serta muhasabah buat semua yg bernama manusia..smoga thn baru ini lbh mmatgkn kita dlm brfikir,brtindak serta mmbuat kptsn.. (^_^)

Anonymous said...

ayuh berhijrah kak!!!!(^_^)

ummu said...

assalamualaikum wardatulIman
alhamdulillah atas artikel yang mencelikkan minda dan hati.
sekejap je kan masa berlalu.
sekarang dah bulan saffar dah.

...wardahdiana... said...

salam..
terima kash atas komentar yg diberikan oleh pmbaca2 yg budiman..=)

to ummu..
btul,masa bergerak dngn pntas..
jd,same2lah kite mghargai mase yg Allah beri..he3