Friday, December 31, 2010

...gEraKaN maHasIsWa...reLeVenKaH?

Assalamualaikum w.b.t...

Sebenarnya... saje je sy wat tajuk tu...
Jz terfkr...
Releven tak gerakan mahasiswa ni yep?
Alahai...
Susah lak nak jawab..
Gerakan mahasiswa pun cek tak taw ape bende..nk tny lak releven ke tak? uwishhh...
memang tak patut...
hi3...


Kata2 dari ~ Timbalan Menteri Pengajian Tinggi : Dato' Saifuddin Abdullah ~"Terdapat dua keperluan besar dalam gerakan pembangunan mahasiswa. Pertama, keperluan untuk memenuhi tiga permintaan asas mahasiswa, iaitu : mahasiswa mahu suaranya didengar, mahasiswa mahu peranannya diiktiraf, dan mahasiswa mahu isu-isunya ditangani dengan cara yang berorientasikan mahasiswa. Dan kedua, keperluan menghayati bahawa, di samping sebagai pemimpin masa depan, sebenarnya mahasiswa adalah juga pemimpin hari ini,iaitu pemimpin bagi generasi lebih muda, pemimpin bagi angkatannya, dan rakan kepimpinan dengan universiti, kerajaan dan sebagainya."

- Berdasarkan pendapat beliau, harap pembaca yang budiman nilailah semula dengan teliti, apakah wajar atau tidak gerakan atau suara mahasiswa diperhebatkan?... he3

Timbalan menteri sokong himpunan pelajar 1.1.11

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah mengalu-alukan penganjuran Himpunan Mahasiswa Untuk Malaysia yang berlangsung esok dan berharap ia berjaya menjadi pemangkin bagi memperkasakan gerakan mahasiswa negara dalam seluruh spektrum kehidupan termasuk politik.

Saifuddin berkata seruan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menganggap remaja sebagai 'rakan kongsi' kerajaan dilihat sebagai amat bersesuaian dengan dua keperluan besar dalam gerakan pembangunan mahasiswa.

"Pertama, keperluan untuk memenuhi tiga permintaan asas mahasiswa iaitu: mahasiswa mahu suaranya didengar, mahasiswa mahu peranannya diiktiraf dan mahasiswa mahu isu-isunya ditangani dengan cara yang berorientasikan mahasiswa," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata keperluan menghayati hakikat menjadi keperluan kedua iaitu selain sebagai pemimpin masa depan, mahasiswa yang juga pemimpin hari ini iaitu pemimpin bagi generasi yang lebih muda, juga adalah pemimpin bagi angkatannya dan rakan kepimpinan dengan universiti dan kerajaan.

"Justeru, sudah tiba masanya kita bersama dalam langkah untuk memenuhi kedua-dua keperluan tersebut. Satu daripada kaedahnya ialah dengan melakukan inovasi demokrasi iaitu dengan meningkatkan dan meluaskan penyertaan mahasiswa dalam struktur dan proses membuat keputusan," katanya.

Sehubungan itu, katanya, isu membenarkan mahasiswa terlibat politik adalah relevan sebagaimana yang didukung pelbagai pihak termasuk Majlis Belia Malaysia (MBM), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Konvensyen Majlis Perwakilan Pelajar Institut Pengajian Tinggi 2010 dan Makmal Pemuda Barisan Nasional.

"Di samping itu, kita perlu memulakan diskusi inisiatif-inisiatif inovasi demokrasi yang lain seperti pendaftaran automatik pemilih, menurunkan umur layak mengundi kepada 18 tahun, melantik wakil belia sebagai Senator dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan sebagainya," katanya.

Saifuddin berkata langkah-langkah itu untuk mengisi perjuangan membentuk masyarakat baik yang berteraskan budaya ilmu, tamadun tauhidik, keadilan sosial, kemakmuran ekonomi dan kelestarian alam sekitar yang bersesuian dengan gagasan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan.

- Bernama
http://www.malaysiakini.com/news/152106

............................................................................................

Jika kita adalah seorang mahasiswa, kerahkan sedikit akal kita ini untuk berfikir tentang isu di atas yep...

Mungkin ada yang mengaitkan, bila mahasiswa bersuara, pasti ada kaitan dengan politik..
Benarkah begitu?..
Hurmm...
kalo nak cakap bab politik...
jgn jd jumud...
bila cakap atau masuk campur dalam isu kerajaan dan pembangkang..(terang2 org ckp kite main politik~tp memg politik pun,haha)..

tp..
cube pembaca fikir semula...
kita pilih ketua kelas ke..kite pilih penolong ketua kelas mase zaman sekolah2 dulu..kite kan gune sistem undi....
(tu pun kire politik la~cume org je wat2 tak paham)

so..
buka minda...
luaskan pandangan..
tambahkan pembacaan...
anda akan lihat...
politik itu luas dan bersih..(namun dikotorkan oleh sesape yg dot dot dot je)
he3...

sy ni tak taw pape sngt pun bab politik2 ni...
skdr org bese2 je, yang melihat dan memerhati isu2 hangat yang ada kat laman berita terkini...~ngee

~ Moga ketemu lagi dalam entry dan post2 yang seterusnya... wslm ~
(^_~)v1 comment:

محمد حذوان بن حميدان said...

entry kali ni lain dri yg lain setakat yg pernah dkluarkn oleh empunya blog ni..

pencernaan idea drpd isu terbaik!
isu PENTING utk diperbahaskan..

tahniah.. (^_^)