Tuesday, November 23, 2010

...erTi pErsaHabaTan...

Assalamualaikum w.b.t...

Sambil duk termenung dan berfikir ni, tetibe teringat kat lagu yang kema(my classmate) pasang kat handset time stdy week ari tu...

Lagu tentang sahabat...hehe...

Agak menyentuh perasaan bile dengar,cheywahh...(klo leh dengar skali ngan muziknya lagi besh,he3)

Lirik dia ada kat bawah,jom kite share same2...

Erti Persahabatan Ini

Album : Insan Istimewa
Munsyid : De Hearty

Hembusan bayu lembut bertiup
Deru ombak yang menyusur pantai
Sayu hati bila terkenangkan
Memori indah kita bersama

Dengarkanlah lagu kutujukan
Tanda ingatan tulus buatmu
Moga abadi di sanubari
Bersemi buat selamanya

Segala yang manis pasti ada pahitnya
Begitulah jua hidup bersama
Segala yang indah jadikan hiasan
Segala yang buruk jadikan sempadan

Masih segar di ingatan ku sentiasa
Kenangan menggamit rasa
Tempuhi onak dan duri
Itulah yang diharungi
Janji yang telah kita bina
Tetap kekal dan abadi

Marilah suburkan kembali
Hubungan dengan kejujuran
Leraikan segala impian
Buktikan dengan keikhlasan
Moga persahabatan ini
Mengajar erti kehidupan
Dalam rahmat Tuhan yang Esa
Bahagia selamanya...

................................................................................

Ada quote yang best yang sy jumpe kat iluvislam :

Kita tidak akan kenal bahagia sebelum melalui sengsara, tidak kenal cinta sebelum faham erti benci, tidak menghargai senyuman tanpa air mata pedih.

Mungkin ada yang bersetuju dengan quote di atas, dan mungkin ada yang menolak...
tp, sedar atau tidak...
itulah salah satu daripada liku atau lurah kehidupan...
nak atau tidak...
suka atau paksa...
kena terima jugak..

begitu juga dalam bersahabat..
ada pahit manisnya...
ada masam masinnya...
tak perlu kita persoalkan apa yang telah seorang sahabat lakukan untuk kita...
tapi persoalkanlah diri sendiri..
"adakah aku telah menjadi seorang sahabat yang baik kepada shbt2ku??"
(peringatan ni lbih untuk diri sendiri sbnrnya,hehe)

banyak yang kita terlupa...
mungkin banyak juga yang telah terabai..
iaitu:
HAK SEORANG SAHABAT...
maafkanlah daku,wahai sahabat...
moga ukhwah yang dibina...
makin kukuh terikat..
walaupun kadang2, ada pasang surutnya...~ngee~

teringat kata2 seorang sahabat :
"kalo kite gaduh ngan kawan kite, sbnrnye kite akan lbih kenal dia"...

ha,betul ke??
sy pun tak taw...
hehehe...

Petikan syair Saidina Ali bin Abi Talib

“Saudaramu yang sebenar ialah orang yang berada besertamu dan orang itu mengorbankan dirinya sendiri dalam bahagia, semata-mata untuk manfaat dirimu. Itulah sahabatmu, apabila kamu dalam keadaan bimbang, ia sentiasa menyatakan secara terus-terang kepadamu, serta rela mencurahkan tenaga dan kekuatannya semata-mata untuk berkumpul denganmu.”


Buat sahabat2 fillah,kalian semua adalah sahabat2ku selagi mana kita berpegang dengan kalimah " La ilaha illallah, Muhammad Rasullullah"...
(^_~)

Tke care n wslm...



3 comments:

mursyiDah28 said...

he2..yes..jd org first ato komen..he..=p

em..btol tu k.yana.mama stuju,..
kalo kite prnah gadoh@kurg sefahaman ngn kwn kite tu..insyaAllah bile da baik nnt., kite akan jd lebih rpat ngn die.. yela..mse gaduh tu kite tau spe die sbnr.n bile da baek tu.., kite da tau cmne nk handle die ngan lbh bijak..=)
sekadar pndgn..=)

anyway., shbt yg baik adalah shbt yg m'utamakan shbtnya lebih drpd diri sendiri..

sperti yg dinyatakan dlm hadith;
utk mencapai halawatul iman, seseorg mestilah mencintai Allah dan Rasul-Nya serta mencintai saudaranya lebih drpd dirnya sndiri.. insyaAllah.

moga2 tergolong dlm golongan yg merperoleh halawatul iman.AMEEN

...wardahdiana... said...

salam..

tq mama...
pjg skali komentarnya..
hehe...

pe yang penting...
hargai shabat..
bukan shj mnerima sgala kelebihannya, tetapi juga positif dgn segala kekurangannya..

lagi satu...
jaga kehormatan dan keaibannya..
lindungi dia dari fitnah..
dan selalulah mendoakan yang terbaik untuknya...

tidak lupa juga...
berlapang dada dan sentiasa husnuzon (dlm perkara2 yang sepatutnya la ye )..
hehe..
(pesanan utk kite bersme)

محمد حذوان بن حميدان said...

tahniah shbt,entry yg mntop!he3.(^_^)

"kalo kite gaduh ngan kawan kite, sbnrnye kite akan lbih kenal dia"

blh dkatekn benar quote tu..krane ia adlh hsil drpd pglmn sbuah khdpn..sbb itulah ade kate2..

'kwn2 yg sntiasa mnegur@mmarahi kta ats kslpn kta lbh baek drpd yg asyik ska mmuji..'