Wednesday, September 8, 2010

...aLmoNd LonDon...

Assalamualaikum w.b.t...

Sempena kedatangan yang mulia ni, mesti ade yang tgh bz wat kuey raye kan..
kat cni, sy nak share resepi biskut "almond london".. bley cube2 buat.. hehe..


Biskut 'almond london'...=)

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung(dan sedikit tepung kastard,lbh krg 1/2 cwn)
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras (nak ltk takpe,tak letak pun takpe)
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat masakan (bersama sedikit minyak sayur-kat kedai kuih ade jual punye)

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung,tepung kastard, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang badam didalamnya.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.


Taraaa!!! Ha,ni da siap n leh makan....
best3!!!! ~ngee~

SELAMAT MENCUBE!!!
(~_^)V

2 comments:

Anonymous said...

sdap2....t bwa bnyak ckit deh wat balik mktab...
hehhe

...wardahdiana... said...

to anonymous..
yo le tuh..
apo2 je la..
syukran,ziarah...